4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Het 4 mei comité Vroomshoop beleeft een actief 70ste bevrijdingsjaar

· 1714× bekeken

VROOMSHOOP - Tijdens de 26ste jaarvergadering van het 4 mei comite Vroomshoop werd teruggekeken op het jaar 2014 en vooral vooruitgeblikt op de activiteiten in het herdenkingsjaar 2015 in de maanden april en mei. Het is dan 70 jaar geleden dat Nederland en ook Vroomshoop werd bevrijd. De leerlingen van de Willibrordschool gaan de adoptie over het monument van vrede, vrijheid en recht begin april overdragen aan leerlingen van de Oranjeschool. Op het Vredesplein wordt dan stilgestaan bij de bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945.

Het 4 mei comité Vroomshoop is ook betrokken bij de organisatie van de literaire avond op 15 april 2015 in Het Punt met de schrijfster Pauline Broekema (ook bekend van de TV), waarvoor de stichtingen bibliotheek Twenterand en Levend Vroomshoop tekenen.

Ook wordt ingehaakt op het initiatief van een werkgroep uit Daarle en Daarlerveen, die memorabele plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog in april aanstaande gaan markeren. Ook aan het het sneuvelen van de Daarlerveense verzetsman Gerrit Jan Kerkdijk velen bij de Puntbrug in Vroomshoop op 5 april 1945 wordt extra aandacht besteed.

Op 24 en 25 april en mogelijk ook op 26 april 2015 organiseert het 4 mei comité Vroomshoop de omvangrijke theaterproductie “5 april 1945”. De bevrijdingsdag van Vroomshoop komt dan over het voetlicht in het theater van het activiteitencentrum Het Punt. Momenteel wordt er door vele vrijwilligers gewerkt aan de invulling van de theaterproductie. De expositie “Vroomshoop bevrijd, en nu?” in Het Punt en workshops bij de Vroomshoopse basisscholen en Het Noordik hebben ook een directe relatie met deze productie. Meer dan 70 Vroomshopers geven vorm en inhoud aan die theaterproductie, met daarbij ook een belangrijke instrumentale bijdrage.

Op maandagavond 4 mei 2015 vindt de jaarlijkse herdenking van de gevallenen op het Vredesplein plaats. Direct aansluitend daarop is de vijfjaarlijkse herdenkingsdienst, die deze keer wordt gehouden in het kerkelijk centrum Het Anker. De eerste interkerkelijke samenkomst na de bevrijding vond in april 1945 ook in dat kerkgebouw langs het kanaal plaats. Het slotstuk van de activiteiten in het kader van 70 jaar bevrijding vindt plaats op het Vredeplein, waar leden van de plaatselijke loopgroep De Zandstuve op dinsdagmorgen 5 mei 2015 het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen binnen brengen.

Bij de bestuursverkiezing van het 4 mei comité Vroomshoop werd penningmeester Carolien Eggens herkozen.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›