4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

De Bibliotheek op School van start in Twenterand

· 1560× bekeken

TWENTERAND - Vier Twenterandse basisscholen gaan van start met het project De Bibliotheek op School. Basisscholen De Maten, De Linde, Kennedyschool en de Blokstoeke kiezen in samenwerking met De Bibliotheek Twenterand voor deze nieuwe educatieve aanpak van de schoolbibliotheek.
De feestelijke opening van de eerste Bibliotheek op School vond op maandag 24 november plaats op Chr. dalton basisschool De Maten in Den Ham. Op 8 december vindt de opening plaats op OBS De Blokstoeke in Westerhaar en in de loop van januari starten de Kennedyschool en De Linde.

Met deze aanpak kan de basisschool een volwaardige schoolbibliotheek realiseren. Het is de bedoeling dat in 2015 en 2016 meer scholen worden aangesloten op de Bibliotheek op School.
Sipy Bos, leesconsulent van de Bibliotheek Twenterand is regelmatig op de scholen aanwezig. Samen met de leescoördinator van de school stelt ze een lees- en mediaplan op voor het hele schooljaar en kan zij leerkrachten ondersteunen met (structurele) leesbevorderingsactiviteiten.
Elke leerling kan op school gebruik maken van het uitleensysteem op school.

De scholen gaan werken met de nieuwe website SchoolWise, waarbij de leerling ook kan zoeken naar boeken uit de bibliotheekcollectie. Deze website is gebruiksvriendelijk voor kinderen, waardoor zij makkelijk kunnen zoeken naar boeken. Op SchoolWise kunnen kinderen doorklikken naar websites zoals Leesplein en Klokhuis om betrouwbare informatie te krijgen voor spreekbeurten en werkstukken.
Ook leerkrachten en ouders kunnen bij de leesconsulent terecht voor allerlei vragen op het gebied van mediawijsheid en leesbevordering.

Het bibliotheekwerk verandert de komende jaren ingrijpend. Een belangrijke verandering is de bijdrage die de bibliotheek gaat leveren aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid op basisscholen. De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het basisonderwijs waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken om het lezen bij kinderen te vergroten, op school en thuis.

Voordelen van de Bibliotheek op school:
• Betere taal- en leesvaardigheden. De leerling besteedt meer tijd aan lezen en wordt er daardoor beter in;
• betere informatievaardigheden. De leerling wordt handiger in het zoeken naar informatie (in boeken en op het internet) en beoordeelt de gevonden informatie beter;
• een stevige basis voor de verdere schoolcarrière.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›