4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Moestuin Eetmee Twenterand ontvangt € 4.500 van het Oranje Fonds

· 1464× bekeken

TWENTERAND - ZorgSaam Twenterand krijgt een bijdrage van € 4.500 van het Oranje Fonds voor de moestuin van Eetmee Twenterand in Vroomshoop. In deze moestuin, te vinden nabij de Nijverheid, zullen groenten en fruit verbouwd worden voor de maaltijden van Eetmee Twenterand in de kernen Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar. Met deze bijdrage van het Oranje Fonds kunnen allerlei tuinmaterialen worden aangeschaft.

De moestuin is een uitbreiding van het Eetmee-project dat een aantal jaren geleden in Twenterand is opgezet. Gemiddeld 60 vrijwilligers verzorgen maandelijks onder leiding van professionele koks, die meedoen op vrijwillige basis, een gezonde maaltijd tegen een betaalbare prijs. Ook leerlingen van CSG Het Noordik helpen mee en vervullen hun maatschappelijke stage bij Eetmee. Maandelijks maken ongeveer 250 gasten gebruik van deze gezellige eet-momenten. Samen eten stimuleert de onderlinge betrokkenheid en versterkt de samenhang in wijk en dorp en de dorpen onderling. Voor heel veel gasten is ‘de ontmoeting’ erg belangrijk, naast natuurlijk lekker samen eten.

Het is de bedoeling om ook van de Eetmee-moestuin een ontmoetingspunt te maken. Naast het verbouwen van groente en fruit zal er dan ook aandacht besteed worden aan de verdere aankleding van de tuin door het aanplanten van geurige bloemen, planten en kruiden. Dat is leuk voor vlinders, vogels en andere dieren. Verder zijn ideeën geopperd om door middel van zonnepanelen eigen elektriciteit op te wekken, zodat er bv. een koffiezetapparaat op kan worden aangesloten.

De afgelopen maanden is een aantal vrijwilligers al druk bezig geweest in de tuin om de grond voor te bewerken en een deel van het onkruid kwijt te raken. Het heeft 500 kilo aardappels opgeleverd.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.
Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij. We verwachten dat onze bijdrage dit bijzondere project een goede stimulans geeft en zo onze doelstelling helpt bereiken.”

ZorgSaam Twenterand heeft uit haar projectenbudget € 1.500 beschikbaar gesteld om de activiteiten van de grond te krijgen. Op verzoek en advies van de buurtbewoners heeft ZorgSaam Twenterand een (raster)hekwerk geplaatst, waardoor de tuin minder toegankelijk is voor ongenode gasten. Ook de Provincie Overijssel doneerde € 1.000 in het kader van de regeling Maatschappelijke initiatieven. En Stichting Groen en Doen gaf € 1.000 voor het opleiden van de vrijwilligers.

Door al deze activiteiten wordt een stukje natuur gecreëerd in de bebouwing van Vroomshoop, waar zowel mens als dier veel plezier aan zullen beleven. Daarnaast worden de gasten van Eetmee Twenterand voorzien van gezonde ingrediënten.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›