4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Extra sportactiviteiten voor (nog) niet sportende doelgroep

· 1313× bekeken

TWENTERAND - ZorgSaam Twenterand organiseert, naast het reguliere aanbod opgezet door de combinatiefunctionaris sport-jongerenwerk, een aantal niet zo voor de hand liggende beweeg- en sportactiviteiten. Echter dit zijn wel activiteiten die een nieuwe doelgroep gaat interesseren. En sporten voor nog niet bereikte doelgroepen ter verbetering van hun gezondheid is hard nodig in onze gemeente, aangezien Twenterand in de gezondheidsmeter van Tubantia relatief beroerd scoort: er is veel overgewicht.

Mede daarom zijn de komende maanden extra sportactiviteiten gepland. Het gaat om straatbasketbal, straatvoetbal, weerbaarheidstrainingen en zelfverdediging.

Op 29 oktober start een maandelijks straatvoetbaltoernooi van dit seizoen en vanaf 15 oktober het straatbasketbal op straatsportplein naast jongerencentrum Het Front (nabij Oranjeplein in Vroomshoop). Dit is bedoeld voor alle jeugd uit de gemeente Twenterand in de leeftijd 10 tot en met 17 jaar. De enige criteria om mee te doen is om een team bestaande uit minimaal 4 deelnemers samen te stellen, waarvan er één geen lid is van een sportvereniging.

In de periode van februari tot en met april 2015 starten de zelfverdedigingslessen. Deze worden aangeboden tijdens reguliere gymlessen van CSG Het Noordik en de openingsuren van de jongerencentra van Zorgsaam Twenterand. De lessen zullen worden uitgevoerd in samenwerking met een bokstrainer, instructeur vanuit mysafehouse (zie www.mysafehouse.nl), eventueel een ervaringsdeskundige en de combinatiefunctionaris sportjongerenwerk. Het programma zal gericht zijn om alle jongeren binnen de gemeente Twenterand kennis te laten maken met verschillende disciplines binnen de zelfverdedigingsport, actief mee kunnen doen en tot slot kunnen aansluiten bij verschillende vormen van deze tak van sport.

Momenteel vinden er diverse structurele sportactiviteiten plaats vanuit het sportjongerenwerk. Zo is er een sport- & spelprogramma voor alle basisscholen in de gemeente Twenterand. Hier kunnen scholen zich nog steeds voor inschrijven via de sport en cultuurklapper van de gemeente Twenterand. In de praktijk is de sportjongerenwerker er dan na schooltijd op het schoolplein met sportmateriaal. Kinderen kunnen vervolgens gratis sporten. OBS de Blokstoeke Westerhaar maakt hier al gebruik van.

Samenwerking Informo Sports, Centrum jeugd&gezin OBS de Blokstoeke en Fontein Oranjestraat
Vanuit het jongerenwerk en de zorginformatiepunten zijn er hulpvragen gebundeld rondom jongeren. Dit kunnen in principe uiteenlopende vragen zijn waar ouders of jongeren mee zitten. Het jongerenwerk van ZorgSaam Twenterand heeft een methode ontwikkeld die aansluit bij een groot deel van de hulpvragen met betrekking tot assertiviteit en weerbaarheid. De sportjongerenwerker gaat diverse vormen van weerbaarheidstrainingen op maat geven.
De belangrijkste elementen binnen deze methode zijn het ontwikkelen van een hulpvraag in samenspraak met ouders en/of begeleiders, benutten van de kracht van de jongere zelf, gespreksvoering en zelfverdedigingvormen tijdens de lessen. De lessen worden gehouden in sportschool Informo Sports in Vriezenveen, OBS de Blokstoeke in Westerhaar en incidenteel bij Zorgsaam Twenterand in Vroomshoop. Voor meer informatie over de mogelijkheden voor deze vorm van sport en ontwikkeling, kan contact opgenomen worden met sportjongerenwerker Stef Lamberink.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›