4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Sluis V herleeft in het kanaaldorp Vroomshoop

· 2272× bekeken

VROOMSHOOP - Onder grote belangstelling is afgelopen maandagmiddag het historisch-cultureel monument Sluis V aan het Zwolsekanaal onthuld. Het initiatief van de stichting Levend Vroomshoop werd medio 2013 opgepakt en omarmd door het Waterschap Vechtstromen en de gemeente Twenterand.

Bij de uitvoerende werkzaamheden bleven ook de Bovo en het bedrijfsleven van Vroomshoop niet achter. Na zo’n negen maanden herrees de jaren geleden afgebroken Sluis V in symbolische vorm met door klinkers uitgebeeld water daarin een schip, dat de naam “De Oorsprong” draagt.

Vanuit Den Dolder bij Utrecht werden vier oude sluisdeuren aangevoerd en herplaatst in Vroomshoop. Deze naam “De Oorsprong” herinnert aan de eerste bewoners van het kanaaldorp, die midden negentiende eeuw rondom deze plaats neerstreken en hun zware werk in de vervening verrichtten.

Bij de opening kwamen de drie bestuurders Ria Broeze, Bert Oudendijk en Bert Dorresteijn van repectievelijk het Waterschap Vechtstromen, de gemeente Twenterand en de stichting Levend Vroomshoop per boot over de aloude vaarroute over het Zwolsekanaal richting de Sluis en het waterverdeelpunt aanvaren. Dichtbij Sluis V werden ze welkom geheten door uit de geschiedenis teruggekeerde kanaalbouwer ir. T.J. Stieltjes, die dankzij de Vroomshoper Sander Kramp tot leven kwam. Ir. Stieltjes ging ook in een passend gedicht nader in op de wordingsgeschiedenis van de nu gerenoveerde Sluis V.

Ria Broeze, dagelijks bestuurder van het Waterschap Vechtstromen sprak van het verbindende element van water en toonde zich onder de indruk van de perfecte samenwerking van de meerdere partijen bij dit sluisproject. Die vorm van burgerparticipatie werd ook beklemtoond door cultuurwethouder Bert Oudendijk van de gemeente Twenterand, die zich verguld toonde met deze historische aanwinst en vroomshoop daarmee feliciteerde. De Twenterandse wethouder benadrukte ook het unieke stratenmakersproject, waarmee inwoners zonder betaald werk weer dichter bij de arbeidsmarkt komen. Voorman Bert Dorresteijn van Levend Vroomshoop stond stil bij de meerwaarde van deze renovatie en in feite reanimatie van Sluis V en blikte ook alvast vooruit op het vervolg met wandel-en fietsroutes door Vroomshoop met een gids of eigentijdse app.

Bert Dorresteijn bedankte het Waterschap Vechtstromen, de gemeente Twenterand, het lokale bedijfsleven en ook de buurtbewoners van het Zwolsekanaal voor de ontvangen steun in de vorm van financiële bijdragen, het uitvoeren van werkzaamheden, waarbij bestrating en groenvoorziening en het stimulerend meedenken. De drie bestuurders Broeze, Oudendijk en Dorresteijn onthulden een kleurrijk informatiebord op de boot “De Oorsprong”, dat het verleden en ook het heden, zoals de hengel- en kanosport, in beeld brengt. Er werd bij Sluis V door de bestuurders samen met de aanwezigen getoost op de goede afloop van dit project. Hans Nieboer onthuldenamens Levend Vroomshoop met mede-uitvoerders Tom Pikkemaat van het waterschap Vechtstromen en Bennie Jansen en Herman Hessing van de gemeente Twenterand een bord met de tekst “De Oorsprong”, de naam van de stenen boot.

In luchroom “Bij Saartje” op het adres Sluis 8 in Vroomshoop is de gehele verdere hele week tot en met zaterdag 11 oktober dagelijks van 9.00 uur tot 19.00 uur de mini-expositie “Sluis V herrezen” te bezoeken. Daarbij worden archeologische vondsten, verzameld door oud-Vroomshoper Martijn Grievink, evenals prachtig historisch materiaal van het Waterschap Vechtstromen te bewonderen.
Ook komen authentieke foto’s van Sluis V en ook van het naburige Snottergat in beeld. De mini-expositie is gratis te bezoeken, waarbij er een bijdrage voor de gemaakte onkosten kan worden gegeven.

De gehele week is het monument Sluis V ’s avonds aangelicht en kan iedereen kennis maken van het tot leven gebrachte oorsponkelijk stukje Vroomshoopse geschiedenis.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›