4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

De staat van het landschap in Overijssel

· 2696× bekeken

TWENTERAND - Landschap Overijssel is in juli en augustus bezig met het jaarlijks beoordelen van het landschap in Overijssel. Ze doet dit gedurende vier maanden in de gemeenten Olst-Wijhe, Twenterand, Haaksbergen, Hardenberg en Tubbergen. Het gaat niet zo goed met de houtwallen, poelen, singels en hagen in Nederland. Veel ervan worden bedreigd door verwaarlozing en verdrukking. De uitkomsten van de meting worden ingevoerd in een landelijk systeem en worden gebruikt om uitspraken te kunnen doen over de gesteldheid van het cultuurlandschap. Over een periode van vijf jaar wordt bijna 10.000 hectare aan elementen beoordeeld in Overijssel en ongeveer 80.000 in heel Nederland.

Achteruitgang cultuurlandschap
De kwaliteit van de landschapselementen zoals houtwallen, poelen en singels in het agrarische landschap gaat nog steeds achteruit. Vroeger hadden deze elementen een functie, bijvoorbeeld voor de houtvoorziening of om het vee op het land te houden. Het onderhouden van de elementen was hierdoor vanzelfsprekend. Tegenwoordig zijn deze functies veelal vervallen, en hiermee de noodzaak tot onderhoud. Dat is jammer, want het zijn juist die elementen die het landschap kenmerken en mooi maken. Bovendien vertellen ze het verhaal van onze voorvaderen en bieden ze onderdak aan tal van prachtige dieren.
Meetnet Agrarisch Cultuurlandschap
Om de achteruitgang van het cultuurlandschap beter in kaart te brengen, is Landschapsbeheer Nederland daarom in 2010 gestart met het Meetnet Agrarisch Cultuurlandschap. Landschap Overijssel is verantwoordelijk voor de metingen in Overijssel. In verschillende landschappen, verspreid over Nederland, vinden metingen plaats. De uitkomsten kunnen de basis vormen voor nieuw beleid en uitvoeringsprojecten gericht op het herstel en de ontwikkeling van het cultuurlandschap.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›