4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Willekeur door college bij behandeling subsidieaanvragen

· 1893× bekeken

TWENTERAND - Onderstaande persbericht hebben we binnegkregen van GemeenteBelangen Twenterand. Delta media Groep neemt geen verantwoordelijkheid omtrent de inhoud van het persbericht.
Door willekeur bij afhandeling van subsidieaanvragen van verenigingen en stichtingen werkt het college van burgemeester en wethouders rechtsongelijkheid en precedentwerking in de hand. Dat is de conclusie van GemeenteBelangen Twenterand [GBT] na een ‘Toetsingsonderzoek subsidieaanvragen gemeente Twenterand’.

Het toetsingsonderzoek, een rapport dat 9 pagina’s telt, laat zien dat het college met twee maten meet en niet handelt volgens de door de gemeenteraad vastgestelde regels zoals de Algemene Subsidieverordening. Zo hebben DETO en PlonZ! Vriezenveen om meerdere redenen onterecht subsidie ontvangen.

Precedentwerking werkt het college in de hand met betrekking tot de toekenning van een structurele subsidie voor CCK2 Vriezenveen (afkorting van Cultureel Centrum Kerkstraat 2). CCK2 heeft een structurele subsidie toegekend gekregen van € 7.500,- voor het culturele programma-aanbod en vanwege een jaarlijks tekort.
GBT hierover: “Vreemd aan dit dossier is dat exact dezelfde aanvraag meerdere malen is af-gewezen de afgelopen jaren. Groter probleem is echter de precedentwerking die van deze toekenning uitgaat. Mochten organisaties als Stichting Levend Vroomshoop, Randrock Vrie-zenveen of Stichting Activiteitencentrum Vroomshoop met eenzelfde aanvraag komen deze niet afgewezen kunnen worden omdat je anders rechtsongelijkheid krijgt.”
CCK2 rekent nu op een jaarlijkse subsidie, maar dat is volgens Elzinga geen uitgemaakte zaak. “Vanaf 2015 zal het bedrag de gemeentelijke begroting structureel verzwaren. Vraag is of met deze precedentwerking de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. Doet ze dat wel dan is GBT heel duidelijk: wat voor de één geldt, geldt ook voor de ander.”
De subsidieaanvraag van Oranjevereniging Vroomshoop in het kader van ‘155 jaar Noaber-schap’ is volgens GBT formeel terecht afgewezen door het college. “Het is echter wel zuur voor de Oranjevereniging, omdat zij met hun schriftelijke aanvraag zich wel netjes aan de criteria hebben gehouden. Iets wat van een aantal onterecht gehonoreerde aanvragen niet gezegd kan worden. Dat is echter niet de schuld van de aanvragers, want zij moeten door het college gewezen worden op de te volgen procedure”, sluit Elzinga af.
Het toetsingsonderzoek betrof de periode juni 2012 tot en met juni 2014. GBT hield een steekproef door een viertal subsidiedossiers op te vragen:
- DETO te Vriezenveen
- Zandwijk presents: PlonZ! te Vriezenveen
- CCK2 te Vriezenveen
- 155 jaar Noaberschap Vroomshoop (door Oranjevereniging)
Twenterand, donderdag 10 juli 2014

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›