4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Oranjevereniging Vroomshoop kritisch op gemeente Twenterand

· 1703× bekeken

VROOMSHOOP - De Oranjevereniging Vroomshoop moet de jaarlijkse feestweek dit jaar bewerkstelligen zonder de (financiële) ondersteuning van de gemeente Twenterand. Het verzoek namens de vereniging voor een incidentele bijdrage voor de organisatie van de viering van Vroomshoop, 155 jaar Noaberschap is afgewezen. De reden: het verzoek voldoet niet aan een aantal criteria. De gemeente geeft onder meer aan dat zij geen financiële bijdrage verstrekken aan verenigingen of organisaties, die vanwege hun jubileum een activiteit organiseren en daarbij de gemeente vragen te sponsoren. Ook mist de gemeente de promotionele wervingskracht waarbij de naam ‘Twenterand’ zichtbaar is.

De gemeente wil daarmee vooral buiten de gemeentegrenzen zichtbaar worden in lokale, regionale en nationale media. Dat is volgens de gemeente hier niet het geval, maar dat is volgens de Oranjevereniging niet waar. De vereniging heeft juist dit jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Uitgeverij Wegener Media om de viering van het 155-jarig bestaan meer aandacht te geven in de wijde omgeving. Daarnaast heeft de vereniging overeenstemming bereikt met weekblad De Toren uit de gemeente Hardenberg om ook in die regio meer aandacht te krijgen voor de festiviteiten.

Volgens de Oranjevereniging Vroomshoop trekt de gemeente conclusies zonder dat deze zijn nagevraagd bij hen. Daarnaast gaat het de vereniging niet per se om een financiële bijdrage. Een optie kan zijn om de leges-kosten te laten vervallen of het gratis verstrekken van afzethekken. Per jaar kost dit de vereniging ruim 1500 euro voor alle evenementen. Zodra de gemeente deze kosten laat vervallen, worden ze ook indirect sponsor van het evenement.

De Oranjevereniging Vroomshoop kan wél rekenen op de steun van de gemeente Hardenberg. Zij stellen enkele materialen wel kosteloos beschikbaar als materiaalsponsor. Ook heerst het gevoel bij de vereniging dat zij aan het lijntje zijn gehouden door de gemeente, waaronder door burgemeester Visser. “De burgemeester vroeg onlangs de begroting op om te beoordelen wat ze nog kunnen betekenen voor ons, maar het lijkt er nu op dat ze eigenlijk al vooraf wisten dat wij niet aan de eisen voldoen. Waarom moeten wij dan wel onze gegevens blootgeven?”, laat Jos Warringa weten. De vice-voorzitter van de Oranjevereniging geeft verder aan dat zijn vereniging er ‘een beetje klaar mee is’, maar wil het toch niet voorbij laten gaan. Ook vanwege het feit dat de gemeente andere projecten wel ondersteunt, waarbij commerciële bedrijven en instellingen evenementen organiseren. “Als wij de naam zouden veranderen in Feestweek Twenterand en dit promoten in de wijde omgeving, voldoen wij dan wel ineens aan de criteria? Het is goed om deze gang van zaken eens onder de aandacht te brengen, want meerdere organisaties lopen hier tegen aan te hikken. De gemeente moet juist stimuleren om evenementen te houden en niet ontmoedigen, want dat is wat er nu gebeurt”, aldus Warringa.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›