4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Kobes’ advies al versnipperd als hij gemeentehuis verlaat

· 2181× bekeken

VRIEZENVEEN – Binnen een paar uur na het advies van informateur Kobes heeft het er alle schijn van dat zijn voorkeursoptie voor een nieuwe coalitie in de gemeente Twenterand al aan gruzelementen ligt, want het CDA zou toch niet met GBT in één coalitie willen zitten


Volgens de informateur, die net het gemeentehuis had verlaten, ligt een combinatie van GBT, CDA en ChristenUnie juist het meest voor de hand. Voor het CDA is de inzet nu de tijdens het lijsttrekkersdebat reeds door voorman Kerkdijk als voorkeur uitgesproken christelijke coalitie van CDA, ChristenUnie en SGP. Ook de SGP lijkt zich daar nu, in tegenstelling tot voor de verkiezingen, toe te bekennen, want zou een coalitie van GBT en ChristenUnie niet aan een meerderheid willen helpen.

Na de eerste debatten in de vernieuwde gemeenteraad, waar nog geen enkele politieke spanning op zat, vond in de wandelgangen en overlegkamers van het gemeentehuis het echte werk plaats: bilateraaltjes over een nieuwe coalitie. Al snel bleek dat het CDA niets voelt voor een coalitie met GBT, ook niet met een derde partij erbij. In de loop van de avond koos de SGP ook voor die koers.

Beide partijen zouden de christelijke coalitie wensen, maar daarvoor is de ChristenUnie noodzakelijk. Onduidelijk is of voorman Smelt van deze partij daaraan wil meewerken. Binnen de ChristenUnie is wel interesse voor een coalitie met GBT. De partij wil een college met maximaal drie fulltime wethouders en zal bij deelname in welke coalitie dan ook zelf één fulltimer opeisen.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›