4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Coalitie GBT-CDA-ChristenUnie als eerste optie

· 1569× bekeken

VRIEZENVEEN – Een coalitie van GBT, CDA en ChristenUnie ligt in de gemeente Twenterand het meest voor de hand. Dat constateert informateur Kobes na ampel beraad. Kobes: “Dit is een coalitie met een breed draagvlak en de grootste partijen binnen de raad. Het sluit geheel aan bij de verkiezingsuitslag en inhoudelijk lijken er geen onoverkomelijke verschillen te liggen." Kobes vermeldt dat GBT en CDA elkaar ondanks negatieve ervaringen in het verleden nu niet uitsluiten, zeker niet met een derde partij erbij.

De informateur voegt daaraan toe dat een groot deel van de bevolking zich kan herkennen in deze brede coalitie.

Met de afronding van zijn werkzaamheden ligt volgens Kobes de bal nu bij de fractieleiders van de drie genoemde partijen: “Zij moeten met elkaar aan de slag om te komen tot een bestuurs- en beleidsakkoord en gezien de verkregen informatie heb ik alle vertrouwen in deze systematiek”, aldus de informateur.

Kobes constateert dat een coalitie van louter de twee grote partijen GBT en CDA “nauwelijks kans van slagen” heeft en voor beide partijen “te kort door de bocht” zou zijn. Als de brede coalitie mislukt ziet Kobes twee andere opties: coalities van GBT met ChristenUnie en SGP of van CDA met ChristenUnie en SGP. Voor de eerste optie zouden volgens Kobes vooral GBT en SGP elkaar eerst diep in de ogen moeten kijken. De tweede optie werd in het lijsttrekkersdebat één dag vóór de verkiezingen door lijsttrekker Kerkdijk van het CDA als zijn favoriete genoemd, maar dat werd door zijn collegae Smelt van de ChristenUnie en Engberts van de SGP niet overgenomen.

De eerste optie van Kobes, op basis van zijn bevindingen, betekent dat de oppositie van de gemeenteraad van Twenterand wordt gedecimeerd, want GBT, CDA en ChristenUnie hebben samen zestien van de 21 raadszetels.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›