4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT de grootste, maar christelijke coalitie mogelijk

· 2916× bekeken

VRIEZENVEEN – De christelijke coalitie waar leidsman Kerkdijk van het CDA zich in het lijsttrekkersdebat sterk voor maakte is in Twenterand mogelijk met dertien zetels.

Het voorspelde verlies van het CDA kwam niet uit, want de christendemocraten handhaafden zich gewoon op zeven zetels en kwamen slechts krap zestig stemmen tekort om GBT als grootste partij van de troon te stoten. Mogelijk dat de talrijke persoonlijke voorkeursacties effect hebben gesorteerd. In de loop van de week zal duidelijk zijn wie er in de CDA-fractie plaatsnemen.

GBT, dat net als het CDA zeven zetels haalde, zal vanwege de meeste stemmen de leiding nemen bij de formatie. Kerkdijk liet tijdens het lijsttrekkersdebat weten dat hij een coalitie van beide grote partijen “moeilijk” acht.

De sleutel ligt in handen van met name de ChristenUnie die onder voorman Smelt vier raadszetels behield. Deze partij zal nodig zijn voor zowel CDA als voor GBT om met nog een derde (en mogelijk vierde) partij erbij een meerderheid te creëren.

Voor een christelijke coalitie pleit dat de SGP een buitengemeen goed resultaat haalde, want van de bijkans eeuwige ene zetel krijgt de partij nu twee zetels – wat toch een waardering voor lijsttrekker Engberts is, die de afgelopen jaren wethouder was en dat graag wil blijven. Overigens wilde Engberts zich evenmin als Smelt in het lijsttrekkersdebat op voorhand aan een coalitie vand e drie christelijke partijen binden.

De grote verliezer in Twenterand is zoals ook elders de PvdA die twee van de drie zetels inlevert. De ene ging (zij het vermoedelijk niet rechtstreeks) naar de SGP en de tweede naar nieuwkomer D66. De VVD, die aan winst dacht, behoudt de komende jaren een zetel. GroenLinks greep ernaast.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›