4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

CDA maakt christelijke coalitie inzet verkiezingen

· 1905× bekeken

VRIEZENVEEN – De nieuwe lijsttrekker Kerkdijk van het CDA opteert na de verkiezingen van vandaag voor “een christelijke coalitie” met ChristenUnie en SGP. Kerkdijk zei in het lijsttrekkersdebat van Delta FM desgevraagd dat een coalitie met GBT amper denkbaar is.” Dat wordt heel moeilijk”, aldus de leidsman der christendemocraten.

Opvallend was dat in tegenstelling tot vier jaar geleden aanvoerder Smelt van de ChristenUnie niet zo ver wenst te gaan. Voor hem is een christelijke coalitie niet uitgesloten, maar ook allerminst de inzet van de verkiezingen, wat in 2010 wel zo was. Smelt moest destijds toezien dat, nadat zijn partij een coalitie met GBT afwees, het CDA met deze partij in zee ging. De coalitie van CDA en GBT zou vervolgens zo’n twee jaar standhouden.

Ook de SGP liet in het lijsttrekkersdebat bij monde van leidsman Engberts weten dat een christelijke coalitie geen wet van Meden en Perzen is. De overige lijsttrekkers, Paters van GBT, Booy van de PvdA, Walraven van de VVD en Van de Couzijne van D66 hadden geen voorkeurscoalitie. GroenLinks, dat in plaats van de lijsttrekker Uitslag nummer twee De Bruin aan het debat liet deelnemen, streeft vooral een groen-sociale coalitie na.

De partijen stelden dat de coalitie maximaal drie volledige wethouderformatieplaatsen telt. Als er meer wethouders aantreden, dan zijn er altijd parttimers bij betrokken. Eén van de wethouders zal een eco-pakket toebedeeld moeten krijgen, vinden allen, een schepen met economie, ecologie alsmede arbeidsmarkt onder zijn of haar beheer.

In het debat kwam een aantal opvallende overeenkomsten aan het licht. Alle partijen willen in de komende raadsperiode de kavelprijzen verlagen, zowel voor bedrijven als voor woningen. Er moeten volgens de SGP, GroenLinks en D66 extra kortingen komen voor duurzaam bouwen, waarbij met name zonnepanelen werden genoemd. Er bestaat een riante meerderheid voor verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, samen met de woningcorporatie en particuliere eigenaren van onroerend goed in de gemeente Twenterand.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›