4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Volle zaal in Irene bij voordracht taalprofessor Wim Daniëls

· 2667× bekeken

VROOMSHOOP - Er moesten vele stoelen worden bijgeplaatst in de grote zaal van het kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop, vlak voordat taalprofessor Wim Daniëls aan zijn voordracht begon over ‘verdwijnende dialecten’. Ook taalkunstenaar Herman Finkers was als toehoorder aanwezig.
Wim Daniëls was naar Vroomshoop gekomen op uitnodiging van de Bibliotheek Twenterand en de Stichting Levend Vroomshoop. Nadat Geja van Benthem van de plaatselijke bibliotheek spreker en publiek welkom had geheten, stak Daniëls van wal met zijn soms ludieke en vooral ook taalgevoelige lezing.

Hij beschreef zijn jeugd in Aarle-Rixtel in Brabant, en hoe daar zijn ouders en ook hijzelf alleen maar het plaatselijke dialect beheersten. Net als in onze omgeving groeide iedereen daar eentalig op.
Pas toen er contact ontstond met andere streken en culturen, het welvaartsniveau toenam, en met de opkomst van radio, tv en sociale media de wereld groter en groter werd, verdwenen geleidelijk stukjes dialect. Dat waren soms alleen maar woorden, maar later verdween ook bij velen het gebruik van het dialect als geheel. Waar vroeger meer dan 90% alleen maar dialect sprak, spreekt nu meer dan 90 % (ook) Algemeen Nederlands. Het woord ‘beschaafd’ vermijdt Daniëls hier, want waarom zou dialect niet beschaafd zijn? Dialect is vaak plaatsgebonden en heeft te maken met identiteit. “Ga niet te krampachtig om met het dialect”, zo was het advies van de Brabantse taalprofessor. Het verdwijnen van het dialect, dat vaak nog wel wordt begrepen, maar steeds minder wordt gesproken, is in zijn ogen een onomkeerbaar proces.
De taalprofessor was goed op dreef en beklemtoonde dat woorden nooit zomaar uit de lucht komen vallen en een diverse herkomst kennen. Die uitspraak lardeerde Wim Daniëls met enkele treffende voorbeelden. Alleen kon hij het op het oog eenvoudige woord ‘fiets’ niet thuisbrengen, ondanks diverse speuracties.

Interviewer Thea Kroese bracht de rijke klank van het dialect naar voren, de taal die het dichtst bij ons staat en waarop we terugvallen als gebeurtenissen ons persoonlijk raken. Dat beaamde Wim Daniëls en ook hij heeft die ervaring. Desalniettemin denkt hij dat toekomstige generaties hun eigen moedertaal zullen gebruiken en dat zal niet meer het huidige dialect zijn. Taal en dus ook het dialect is wat hem betreft altijd in ontwikkeling, invloeden van buitenaf zullen er altijd zijn en de spreek- en schrijftaal zal daardoor in de toekomst anders zijn, dan die in het verleden was.
De amusante voordracht en de luchtige discussie met de zaal moest helaas wat vroeger dan gepland worden beëindigd. Wim Daniëls reisde direct na zijn lezing in Vroomshoop door naar Amsterdam waar hij diezelfde avond nog moest optreden in het tv-programma Pauw en Witteman. Daar las hij de column ‘desalniettemin’ voor over de aanstaande verkiezingen en en passant werd daarbij ook de in de Irene aanwezige Michiel Wiltvank uit Vriezenveen genoemd. Desalniettemin was het in Vroomshoop een bijzonder geslaagde avond, stelde voorzitter Bert Dorresteijn van Levend Vroomshoop in zijn slot- en dankwoord vast.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›