4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Bibliotheken bieden legaal alternatief voor piraterij met vernieuwend uitleenmodel e-books

· 1138× bekeken

TWENTERAND - In de opgelaaide discussie over piraterij rondom e-books bieden bibliotheken een legaal alternatief. Voor de ca. 4 miljoen leden die e-books willen lezen via de Bibliotheek wordt een vergoeding betaald aan de uitgevers, die op hun beurt deze inkomsten delen met de auteurs. Gisteren werd bekend dat in Nederland het aantal mensen dat illegaal aangeboden e-books downloadt stijgt ten opzichte van een jaar geleden. Slechts voor 10% van de e-books wordt betaald tegenover 12% vorig jaar, zo blijkt uit een onderzoek van GfK. Naar schatting circuleren in Nederland 128 miljoen illegaal aangeboden e-books op e-readers en tablets. Het nieuwe uitleenmodel van de Bibliotheek, waarmee op één moment meer gebruikers hetzelfde e-book kunnen lezen (one copy, multiple use) is internationaal vernieuwend.

Bovendien profiteert de gehele boekenbranche hiervan. Lezen wordt gestimuleerd en het is een eerlijk verdienmodel voor alle betrokkenen. Ook voor de boekhandel, omdat bibliotheken direct en indirect het aanschaffen van e-books en boeken stimuleren. Uit onderzoek (USA) is bekend dat ‘veel-lezers’ die lid zijn van de bibliotheek, twee van de drie boeken lenen en één kopen, ook in het digitale domein.
Het lezen van e-books van de Bibliotheek is gebruikersvriendelijk, betaalbaar én betrouwbaar. Na het aanmaken van een webaccount met je lidmaatschapsnummer kun je het e-book ‘ophalen’ en je boekenplank vullen (tot 5 titels tegelijkertijd) en lezen waar je maar wilt (dus ook offline). Daarmee voorziet de Bibliotheek in Nederland reeds in belangrijke mate in het veelgevraagde ‘Spotify-model’ voor e-books.

Diederik van Leeuwen, directeur van Stichting Bibliotheek.nl (BNL): ‘Dit is het maatschappelijk antwoord van de Bibliotheek in het digitale domein. Bibliotheken pakken hun rol en faciliteren het lezen van e-books voor een groot publiek én alle partijen kunnen hun brood verdienen. Dat is ook voor bibliotheken van groot belang. Het goede nieuws is dat er heel veel gelezen wordt in Nederland. Stel je voor dat tegenover ieder illegaal aangeboden e-book een vergoeding van de Bibliotheek zou staan. Zo raar is dat niet, de bibliotheken lenen nu ook al gezamenlijk jaarlijks 100 miljoen boeken, cd’s, dvd’s en andere materialen uit en betalen daarvoor vergoedingen aan de rechthebbenden’.
BNL ontwikkelt namens het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken digitale diensten voor de bibliotheekbranche. Het inkopen bij uitgevers van e-book-licenties voor tijdelijke beschikbaarstelling gebeurt namens de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). Op 21 januari jl. is het ebookplatform voor bibliotheken geopend door de minister van OCW. Inmiddels zijn daar voor leden ca. 5.000 titels te verkrijgen om te lenen voor 3 weken.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›