4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Maakt geloof en kunst mensen beter?

· 1789× bekeken

DEN HAM - Versterkt de kunst het goede in de mensen? Is muziek een bolwerk tegen het kwade zoals Luther formuleerde? Versterkt de kunst het goede in de mensen? Zijn kunstenaars betere mensen? Wat kan de kunst ons bieden? Helpt de kunst ons op dit moment het ethisch handelen opnieuw ontdekken? En hoe verhoudt zich kunst zich t.o.v. religie? Is kunst de partner, de concurrent, de tegenspeler of ondersteunt zij de religie? Deze vragen staan centraal in Den Ham gedurende de Veertigdagentijd, de periode 5 maart tot en met 19 april 2014, 7 weken op weg naar Pasen 2014, middels:
• de Hammer Passiekunst tentoonstelling: de 7 Kruiswoorden
• de Passiewandeling op Stille Zaterdag
• de 7 Stille Momenten

De werkgroep Stille Momenten, die bestaat uit mensen afkomstig uit de drie protestantse kerken in Den Ham, organiseert al jarenlang in Veertigdagentijd op vrijdagavonden een Stil Moment in een van de kerkgebouwen in Den Ham. Een Stil Moment is vergelijkbaar met een soort Vesperdienst en bestaat uit Bijbellezing, gebed, stilte, zang en muziek. Het geheel heeft een ingetogen karakter. Het beoogt een bezinning te zijn op het leven en sterven van Jezus en een opmaat voor Pasen. Een Stil Moment duurt ongeveer een half uur. In 2014 zullen de Stille Momenten gehouden worden in de Hervormde Kerk, Brinkstraat 4 te Den Ham.
Voor het jaar 2014 heeft onze commissie het idee opgevat om plaatselijke kunstenaars hierbij te betrekken door hen te vragen een kunstuiting te maken over een de 7 kruiswoorden, die Jezus heeft uitgesproken terwijl Hij, voorafgaand aan zijn sterven, aan het kruis op Golgotha was vastgenageld. Een 20 tal kunstenaars hebben zich in september 2013 verbonden aan het Hammer Passiekunst project. De kunstenaars zijn nu aan het werk. Kunstuitingen komen er in de vorm van: schilderijen, beelden, gedichten, bloemstukken en muziek.
In samenwerking met de Stichting Expositiehuis Den Ham worden de kunstuitingen met als thema: “de zeven kruiswoorden van de Heer Jezus Christus” geëxposeerd in het Middendorpshuis in Den Ham in de periode van de Veertigdagentijd 2014. Daarnaast zal tijdens elk Stil Moment in die periode een kunstwerk in de kerk worden opgesteld, dat betrekking heeft op het kruiswoord dat op dat moment van toepassing is.

Om u alvast de mogelijkheid te geven u te oriënteren op de zeven kruiswoorden verwijzen wij graag naar de volgende website: http://www.holyhome.nl/kruiswoorden.html.
Wilt u meer weten over: het Hammer Passiekunst tentoonstelling, de Stille momenten, en/of de Passiewandeling neem dan contact op met ondergetekende: Gerrit JH Kuiper, Tumelers 13, 7683 WL Den Ham, gjhkuiper@home.nl

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›