4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Oorsprong van Vroomshoop wordt tastbaar bij Sluis 5

· 3371× bekeken

Op dinsdag 17 december vond aan het Zwolsekanaal in Vroomshoop een bijzondere en historische gebeurtenis plaats. Ter hoogte van de voormalige Sluis 5, de plek waar meer dan 150 jaar geleden Vroomshoop ontstond, werd namelijk de eerste schop in de grond gestoken voor een monument dat aan het ontstaan van Vroomshoop herinnert. Daarmee werd de geboorte van Vroomshoop zichtbaar en tastbaar.

Het bestuur van de stichting Levend Vroomshoop vatte het plan op deze historische plek weer tot leven te brengen. Er werd contact opgenomen op met het Waterschap Regge en Dinkel, dat op dat moment bezig was met een renovatie rondom het waterverdeelpunt iets verderop aan het Zwolsekanaal. Het Waterschap bleek bereid aan dit idee medewerking te verlenen.
In eerste instantie werd de mogelijkheid onderzocht de voormalige Sluis 5 in oude glorie te herstellen en weer van water te voorzien, maar dat bleek technisch niet mogelijk. Gelukkig bleek een alternatief voorhanden, namelijk het realiseren van een monument op datzelfde punt, namelijk een levensgrote replica van deze sluis. Ook de gemeente Twenterand stond welwillend tegenover de realisatie van dit cultuur-historische project Sluis 5 in Vroomshoop.
Dankzij bemiddeling van De Groot Vroomshoop werd contact gelegd met de firma Wijma Kampen BV, die hout voor de waterwerken leverde én over een paar oude sluisdeuren bleek te beschikken. Transportbedrijf Hofman bleek bereid deze oorspronkelijk uit Utrecht afkomstige sluisdeuren naar Vroomshoop te vervoeren. Bouwbedrijf Maneschijn uit Vroomshoop tekende voor de bouw van de replica, waarbij de hulp wordt ingeschakeld van leerlingen van de Bovo. Zo brengen ook jongeren de geschiedenis van het kanaaldorp Vroomshoop weer tot leven. Het loonbedrijf Wardenier uit Vroomshoop zorgt voor de benodigde grondverzetwerkzaamheden.
De komende periode zal dus met financiële steun van het Waterschap de voormalige sluis 5 als replica weer zichtbaar worden en krijgt Vroomshoop er een aansprekend monument bij. Ook wordt een informatiebord bij het monument geplaatst met toepasselijke foto’s. Zo wordt dit project een mooi geschenk aan de plaatselijke bevolking aan de vooravond van de viering van het 155-jarig bestaan van Vroomshoop.

Sluis 5 wordt als de plek bij uitstek beschouwd waar Vroomshoop zijn oorsprong vond. Rondom 1850 startte het handmatig uitgraven van het Overijsselsch kanaal van Zwolle naar Almelo, later bekend onder de naam Zwolse kanaal. Er kwamen zes sluizen, waaronder Sluis 5 op deze locatie. Het kanaal was in 1855 gereed. Een jaar later was ook het kanaal van Vroomshoop naar Coevorden bevaarbaar, dat nu kanaal Almelo-De Haandrik heet.

Op deze plaats en rondom het in oostelijke richting gelegen Punt van Separatie, waar de kanalen zich scheiden richting Almelo en Coevorden, is het dorp Vroomshoop ontstaan. Het officiële geboortejaar van Vroomshoop is 1859, toen er sprake was van een snel groeiende populatie van vooral veenarbeiders.

Voor Vroomshoop als toenmalig veendorp waren de kanalen van levensbelang, want de turf kon daarover worden afgevoerd. Omstreeks 1880 kwam er echter een eind aan de ontginning van het veen, maar kwam de landbouw tot groei en bloei. De kanalen werden daarna volop benut voor het vervoer van landbouwproducten.

Momenteel is het Zwolse kanaal niet meer bevaarbaar. Kanaal Almelo-De Haandrik is uitgediept en geschikt gemaakt voor schepen tot 700 ton. Ook veel pleziervaart maakt van dat kanaal gebruik en vindt dan een mooie ankerplaats in het Separatiepunt bij de imposante Grote Puntbrug.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›