4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Onderzoek naar werking middel in lelieteelt

· 1350× bekeken

TWENTERAND – Er komt een onderzoek in Twenterand naar de schadelijke werking van metam-natrium op agrarische bedrijven in de gemeente. Een motie van deze strekking van de PvdA mede ingediend door GBT werd met algemene stemmen aanvaard en overgenomen door het college van burgemeester en wethouders.

Metam-natrium is een kristallijnpoeder, maakt de mensenhuid overgevoelig en kan als corrosieve stof brandwonden veroorzaken. De handelsmiddelen zijn oplosbare concentraten, die vóór toepassing met water moeten worden verdund. Vanwege de schadelijke werking heeft de Europese Unie uitgesproken metam-natrium uit te sluiten. Een paar landen, waaronder Nederland, kregen evenwel een uitzonderingspositie, tot 2015.

In de bollenteelt van Nederland is het chemische bestrijdingsmiddel van economisch belang, ook in Twenterand, waar onder meer lelieteelt een agrarische bedrijfstak is.

In de gemeenteraad wilde een aantal fracties verder gaan dan de PvdA, waaronder GroenLinks (voorheen Fractie Uitslag), maar andere fracties gingen met enige huivering akkoord; ze vinden dat feitelijk de rijksoverheid erover gaat. Deze opvatting is ook wethouder Engberts toegedaan en dat "neemt hij mee " in het gevraagde onderzoek.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›