4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

De Kozakken en Fransen in Den Ham in 1813

· 4579× bekeken

DEN HAM - De komende editie van het Historisch Schouwspel neemt ons mee naar het jaar 1813. De Fransen zijn nog in het land maar Napoleon heeft de veldslag bij Leipzig verloren. De Kozakken trekken verder westwaarts richting Nederland en bij Gramsbergen trekken ze de grens over en jagen de Fransen op. In Den Ham hebben de Kozakken hun kamp opgeslagen. Een confrontatie tussen de Kozakken en Fransen beheerst het dorp. De burgerij ziet het met lede ogen aan, maar het gewone leven gaat gewoon door. De meester geeft de kinderen schoolles, de slacht visite wordt gehouden. De dorpsbewoners die Frans gezind zijn laten van zich horen, maar de Kozakken imponeren de burgers. Een dorpsgezin wordt geplunderd door de Kozakken. De veldwachters treden hardhandig op tegen dronken mannen in herberg de “Groene Klok” en in herberg de “Witte Swaen” houden de Fransgezinden hun bijeenkomsten samen met de Franse soldaten. De Kozakken laten ook hun hart spreken door mooie liederen te zingen.

De muzikale groepen “Kottier”, “Goed en de fijn. ””Juliana” en het kinderkoor dragen bij aan een bijzondere ambiance op De Brink. De Douaniers innen hun geld en alle ambachtslieden zoals de timmerman, de meubelmaker, de hoefsmid, de spinnerij en de bierbrouwerij laten hun ambacht zien. Om de drukte van de Kozakken en Fransen even te ontwijken is er een rustmoment in de dorpskerk met muzikale optredens van een deel van het Sallands Bachkoor, een groepje blazers van de plaatselijke harmonie “Juliana” en een vijftal musici uit Duitsland o.l.v. dhr. Pastink samenspelend op orgel, trompet en pauk en dhr. Westenberg spelend op barokclavecimbel. Al met al een schouwspel waar veel te beleven valt. Alle 200 spelers zijn gekleed in natuurgetrouwe historische kledij en de entourage op de Brink ademt de tijd uit van 1813.

Het schouwspel wordt gespeeld op zaterdag 7 december 2013 in het centrum van Den Ham (ov) en begint om 12.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Om 12.00 uur lopen alle spelers de Brink over en zingen onder de Hammer kerktoren het schouwspellied. Daarna pakt ieder zijn eigen leven op in het jaar 1813. Tijdens het schouwspel is Den Ham het toneel van een sfeervolle historische wintermarkt. De toegangsprijs voor dit evenement bedraagt € 5,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Gratis parkeergelegenheid is nabij het centrum aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.levendverleden.n

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›