4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

TriviumMeulenbeltZorg plaatst twee ‘openbare’ defibrillatoren in Twenterand

· 1665× bekeken

TWENTERAND - TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) heeft op twee locaties in de gemeente Twenterand zogenoemde automatische externe defibrillatoren (AED’s) laten plaatsen. Het gaat hierbij om de verpleeghuizen De Weemelanden in Vriezenveen en ‘t Haarhuus in Westerhaar. Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van personen met een hartstilstand. Met de plaatsing van de AED’s wil TMZ bijdragen aan de veiligheid voor medewerkers, vrijwilligers cliënten, bezoekers en de directe leefomgeving. TMZ heeft voor al haar locaties in totaal veertien AED’s afgenomen bij Stichting Twente Hart Safe.

De AED’s zijn na plaatsing aangemeld en geregistreerd in het alarmeringssysteem HartslagNu. Hierdoor kan ook de nabije omgeving in geval van nood gebruik maken van de AED’s binnen de TMZ-locaties. “Dit was een extra reden om deze medische apparatuur aan te schaffen”, vertelt Christo Koop, van TMZ. “We voelen ons sterk verbonden met de samenleving en het werken aan een veilige leefomgeving houdt voor ons dan ook niet op bij de uitgang van onze locaties.” Henk Poort van Twente Hart Safe is enthousiast over de samenwerking. “Met 14 nieuwe AED’s wordt de dekkingsgraad in Twente weer een stukje hoger. Het is bijzonder dat een zorgorganisatie zoveel ‘openbare’ AED’s laat plaatsen. Mooi dat we op deze manier samen de schouders onder een veiliger Twente kunnen zetten.”

TMZ neemt het gebruik van de AED’s mee binnen de scholing van haar werknemers. Koop: “Het is natuurlijk belangrijk dat de AED’s er niet alleen hangen, maar ook gebruikt kunnen worden als het nodig is. Hiervoor gebruiken we de BHV-trainingen gericht op bedrijfshulpverlening die veel medewerkers binnen TMZ volgen. De inzet en het gebruik van de AED’s is sinds begin 2013 standaard opgenomen binnen de trainingen en oefeningen. Inmiddels is er dan ook al een grote groep medewerkers die met de AED’s overweg kan.”

Sinds eind 2012 is HartslagNu is het nieuwe alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij reanimaties. Na een telefonische melding van een hartstilstand via 112 zal de meldkamercentralist - direct na het sturen van twee ambulances - het alarmeringssysteem activeren. Dit systeem bestaat uit een database met opgeleide hulpverleners en alle beschikbare AED's. De hulpverlener die binnen een cirkel met een straal van 1500 meter van het slachtoffer woonachtig is, krijgt op dat moment een SMS-bericht met instructies. Deze instructies kunnen inhouden ‘start reanimatie’ of ‘haal de AED’ met daarbij de benodigde gegevens.

Stichting Twente Hart Safe is een ideële stichting zonder winstoogmerk. De stichting is in mei 2007 opgericht met als belangrijkste doel het ontwikkelen van maatschappelijk draagvlak voor een - samen met de hulpdiensten te realiseren - aanpak waarin iedereen eraan bijdraagt dat zoveel mogelijk burgers in Twente een plotselinge hartstilstand overleven. Meer informatie is te vinden op www.twentehartsafe.nl .

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›