4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Duurzame ambities voor bedrijventerrein Oosterweilanden

· 1715× bekeken

TWENTERAND - De gemeente Twenterand ontwikkelt een nieuw bedrijventerrein tussen de N36 bij Vriezenveen en de onlangs geopende Rusluieweg. Voor de ontwikkeling van dit terrein genaamd ‘Oosterweilanden’ heeft de gemeente een hoge duurzaamheidsambitie uitgesproken. Er zijn op dit moment twee projecten gestart waarin deze ambitie concreet wordt uitgewerkt. Tijdens een bijeenkomst met bedrijven en organisaties op maandag 9 september 2013 zijn beide initiatieven toegelicht.

Natuur op Oosterweilanden
Natuur op een bedrijventerrein is heel goed mogelijk. Het kan zelfs het imago van een bedrijventerrein versterken, zeker voor een duurzaam bedrijventerrein. Landschap Overijssel maakt op verzoek van de provincie voor verschillende gebieden in Overijssel een visie op de natuurlijke inrichting van bedrijventerreinen. In overleg met de gemeente Twenterand doen zij dit ook voor bedrijventerrein Oosterweilanden. Landschap Overijssel heeft met ondernemers en organisaties over deze visie gesproken. Het gaat dan zowel om de inrichting van de openbare ruimte op het bedrijventerrein als ook om de maatregelen die bedrijven kunnen nemen die zich op het terrein willen vestigen.
Milieupuntensysteem
De gemeente stimuleert bedrijven die zich willen vestigen op bedrijventerrein Oosterweilanden om zo duurzaam mogelijk te bouwen. Het realiseren van meer dan de verplichte duurzaamheidsprestaties bij de nieuwbouw van bedrijfspanden en de inrichting van een kavel wil de gemeente belonen met een korting op de grondprijs door middel van een milieupuntensysteem. Er zijn verschillende tools waarmee je de duurzaamheidsprestaties van gebouwen kunt bepalen. De gemeente Twenterand onderzoekt of deze de basis kunnen vormen van het milieupuntensysteem. Zij vindt het belangrijk om de mening van ondernemers en organisaties hierin mee te nemen. Beco, een adviesbureau voor duurzame ontwikkeling en onderdeel van Ernst & Young, heeft opdracht gekregen van de gemeente Twenterand om het puntensysteem op te stellen.
Ambities concretiseren
De ambitie voor een duurzaam bedrijventerrein Oosterweilanden is dat de ontwikkeling ervan plaatsvindt met respect voor mens en natuur. Hierbij wordt rekening gehouden met wat maatschappelijk sterk wenselijk is, maar ook wat economisch haalbaar. Met de aanwezige ondernemers en organisaties is daarom uitvoerig gesproken over de kansen die beide initiatieven bieden om de duurzame ambities te verwezenlijken. De uitkomsten van de bijeenkomst dienen als input voor de uitwerking en concretisering van de genoemde initiatieven. Vervolgens worden deze ter besluitvorming aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van Twenterand.
De planning is om in november 2013 te starten met de kaveluitgifte.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›