4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Open Monumentendag 2013 in Twenterand

· 2917× bekeken

Op zaterdag 14 september worden liefst 22 monumenten in de gemeente Twenterand opengesteld voor het publiek van 10.00-16.00 uur. In Twente en omgeving is dit uniek. Nieuwkomers zijn de Johanneshoeve aan de Tonnendijk in Vroomshoop en een volledig gerestaureerde woonboerderij aan het Oosteinde 323 in Vriezenveen.

In het centrum van Den Ham aan de Slingerweg staat een oude boerderij. De sfeervolle Brink wordt omgeven door prachtige bomen. Dit sluit aan bij het thema “Macht en Pracht”. In de nabije omgeving, de gevel van de oude gemeenteschool, de bakkerswinkel, het Middendorpshuis met kruidentuin en de Hervormde Kerk met toren. In de kerk zijn unieke foto’s van Oud Den Ham te zien. Dit jaar doet het Witte Kerkje aan de Geerdijk ook weer mee. Een prachtige trouwlocatie.

In het centrum van Vroomshoop: de Hervormde Kerk met het monumentale Van Dam-orgel: Langs het kanaal: de Rooms-Katholieke Kerk Sint Willibrord met een bijzondere Mariakapel. Buiten de kern van Vroomshoop langs/dichtbij de Tonnendijk: een authentieke arbeiderswoning, het landbouwmuseum Tepper en Kalkwijck Distillers. Ook aan de Tonnendijk de Landwinkel Johanneshoeve. Daar is om acht uur 's avonds de afsluiting van de Open Monumentendag met een muzikaal optreden van Nostradames, omlijst met vertellingen van Thea Kroese en Hans Nieboer. Ga genieten zittend op de strobalen of neem zelf een klapstoeltje mee.
Tijdens deze dag zal ook weer de “Ons Erfgoedprijs” worden uitgereikt aan een karakteristiek pand in de voormalige gemeente Den Ham.

In Westerhaar doet de oude Groningse boerderij met galerie Dekker mee. De twee kastanjebomen zijn meer dan 110 jaar oud.

Vriezenveen is een karakteristiek lintdorp. Aan het Oosteinde een mooi gerestaureerde woonboerderij op nummer 323. In de Smelts Schuur is een tentoonstelling over de kracht van vlas. Het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde heeft een vernieuwde Russische afdeling. Typische Vriezenveense monumenten langs het Westeinde zijn: boerderij De Grooten, de Peddemorsboerderij, modelwoning Dekker en het Harmsenhuis. In de Harmsenschuur exposeert Els Bulsink uit Markelo met schilderijen en beelden. Over de brug is de Leemansmolen in bedrijf. Tevens oude filmpjes vanuit de gemeente. Hier vindt in de ochtend de opening plaats van Open Monumentendag door wethouder Oordt. Van hieruit is een prachtige fietsroute uitgezet langs alle monumentale panden
Uitgebreide informatie over de Open Monumentendag is te vinden op de site: www.twenterand.nl.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›