4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Vergeten ruilverkavelingsgebied Vriezenveen volop in belangstelling

· 1396× bekeken

TWENTERAND - Landschap Overijssel heeft in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeente Twenterand samen met bewoners van het ruilverkavelingsgebied in Vriezenveen het landschap geanalyseerd en gewaardeerd.
Aanleiding is een nota van de RCE waarin Vriezenveen wordt genoemd als één van de acht meest karakteristieke plattelandsgebieden van de Nederlandse cultuurgeschiedenis in de periode 1940 tot 1965. Dit terwijl het Vriezenveense ruilverkavelingsgebied juist vaak wordt ondergewaardeerd of maar helemaal wordt vergeten. Gezamenlijk zijn nu de gebiedskwaliteiten in kaart gebracht en vertaald naar vijfentwintig kansrijke projecten, waaronder het aanleggen van een wandelommetje, een voorbeelderf en een kunstwerk ter herinnering aan de ruilverkavelingsperiode.

Ruilverkaveling Vriezenveen
In de periode van 1954 tot 1969 heeft in Vriezenveen een grote ruilverkaveling plaatsgevonden. Het oude slagenlandschap dat bestond uit smalle percelen, gescheiden van elkaar met sloten en begroeide slootkanten, maakte plaats voor een veel grootschaliger landschap, dat bestond uit grote percelen, nieuwe wegen en boerderijen. De boer hoefde nu niet meer kilometers af te leggen om van zijn ene perceel op zijn andere te komen. Daarbij waren de grote percelen makkelijker en efficiënter te bewerken met de moderne machines die steeds meer in opkomst waren. Er ontstond een nieuw, naoorlogs landschap. Deze rigoureuze verandering is altijd een punt van discussie geweest, maar heeft wel een stempel gedrukt op het Vriezenveense landschap. Het is onderdeel geworden van de identiteit van de Vriezenveners.
Verborgen parel of terecht vergeten
Tijdens een fietsexcursie met de bewoners en de Agrarische Natuurvereniging Land&Schap is stilgestaan bij de kwaliteiten van het gebied. Met name de weidse blik over de weilanden met her en der een boerderij wordt hoog gewaardeerd. Ook het patroon van beplanting langs de wegen en rondom de nieuwe boerderijen valt in de smaak. Juist ook het contrast van het ruilverkavelingsgebied met het oude landschap van het Veenschap en de Engbertsdijksvenen en het oude boerderijlint van Vriezenveen kregen hoge scores. De resultaten van de sessies zijn gebundeld in het rapport Wederopbouwgebied Vriezenveen, landschapsanalyse, kwaliteiten en inspiratie. De tien hoofdpunten uit het gebied die naar voren kwamen, dienen als input voor de Nota Platteland van de gemeente Twenterand.
Bron: Persbericht Landschap Overijssel

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›