4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Stichting Augustin van start

· 1160× bekeken

VROOMSHOOP - Vanaf 2006 gaat er jaarlijks een groep mensen vanuit Vroomshoop en omgeving naar Roemenië om daar de kansarme bevolking een helpende hand te bieden. Ze doen dit in de omgeving van Jibou, een stadje dat ligt in het Roemeense district Sâlaj. De stad telt 12.283 inwoners (2002) en ligt in één van de armste gebieden van Roemenië.

Vooral de ouderen en de zigeuners hebben elke dag te maken met de strijd om te overleven. De laatste jaren is duidelijk te merken dat de economische crisis in deze dorpjes extra hun tol eist. De gezinnen hebben elk een eigen stuk land waar ze hun groenten op verbouwen. Mocht de oogst tegenvallen dan betekent dat geen wintervoorraad en dus honger lijden want geld om in te kopen is er vaak niet. Er is in deze omgeving weinig werk meer te vinden en dat betekent voor veel gezinnen minder inkomen want de sociale voorzieningen zijn niet best in Roemenië. Deze gezinnen en ouderen leven in zware tijden en het lijkt ook niet echt beter te worden in de toekomst.

De groep vrijwilligers uit de omgeving van Vroomshoop hebben zich de leefomstandigheden van deze mensen aangetrokken en wil graag verlichting brengen in deze leefsituatie van deze gezinnen. Dit doen ze door voedsel te verstrekken in de vorm van voedselpakketten, en ook door ze zaaigoed te geven voor de wintervoorraad. Om dit nog beter te kunnen doen en meer hulp te kunnen bieden hebben ze besloten om verder te gaan als een stichting. In het kantoor van Notariskantoor Endendijk-Koene is op 12 juni de oprichtingsakte door het bestuur getekend en gaan ze verder onder de naam ‘Stichting Augustin, hulp aan Roemenië’.

De stichting heeft voor de naam ‘Augustin” gekozen om een bijzondere reden. Het is de naam van een klein jochie dat ze in 2006 hebben ontmoet. Augustin leefde in het dorpje Soimus, zo’n 6 kilometer van Jibou Zijn ouders waren geestelijk niet in staat om voor Augustin en zijn 6 broertjes en zusters te zorgen, dus de kinderen waren op zichzelf en op elkaar aangewezen. Ze leefden op straat en moesten maar zien hoe ze de dag doorkwamen. Gelukkig was er iemand van een plaatselijke kerk die hen probeerde op te vangen en dat deed ze dan ook zo goed en kwaad als zij maar kon. Het waren kinderen waar je de nood en verdriet in de ogen kon lezen. Ze waren erg terughoudend en schuchter. Er werd hun wat kleding en het speelgoed gegeven en ze gingen aan het spelen. Augustin was de kleinste van de familie en hij ging met de Duploblokken spelen die de groep Nederlanders mee hadden genomen. De verandering in zijn ogen was zeer aangrijpend. Hij begon te lachen en speelde met heel veel plezier met ZIJN blokken. Een hartverscheurend tafereel. Dit was het moment dat het duidelijk werd voor de groep uit Vroomshoop dat ze verder moesten gaan met dit stukje hulpverlening. Kinderen als Augustin verdienen een leven waarin ze kunnen spelen, plezier kunnen hebben en waarin ze kind kunnen zijn.

Website: www.stichtingaugustin.nl, e-mail: info@stichtingaugustin.nl

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›