4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Oorlogsveteranen bezoeken Den Ham

· 2349× bekeken

DEN HAM - Afgelopen woensdag 15 mei bezocht een groep van ruim 50 Britten Den Ham. Onder hen was een aantal oorlogsveteranen, met name Don Nicholson en Kenneth Sumner. Laatstgenoemde was ruim 90 jaar oud en had heel wat Lancastervluchten boven Europa gemaakt en had heel wat bommen gedropt, in hoofdzaak op Duitse industriegebieden.

Bij de groep was ook Vera Newton, nu 82 jaar oud. Bij haar thuis in Engeland kwam geregeld een Australische Lancasterpiloot genaamd Leslie Gordon Knight. Hij behoorde bij het beroemde 617-squadron, belast met het bombarderen van de Ruhrdammen. Dit wapenfeit is op donderdag 16 mei in Engeland groots herdacht, want dan is het precies 70 jaar geleden. Les Knight was het die de laatste en beslissende stuiterbom gooide op de Ederdam. De stad Kassel liep onder water en de Duitse stroomvoorziening was behoorlijk verstoord. Samen met Gyy Gibson, de leider van het Dambustergebeuren, werd hij door de Engelse koning onderscheiden.
Een paar maanden later crashte Les Knight met zijn bommenwerper aan de Janmansweg in Den Ham. Hij zelf kwam daarbij om het leven maar zijn bemanning had één voor één het gehavende toestel kunnen verlaten. Bij een aanval op een aquaduct in het Dortmund-Emskanaal waren er bij slecht zicht takken in de motoren gekomen en drie van de vier motoren hadden grote problemen, zodat een terugkeer naar Engeland onmogelijk bleek. Twee bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt en de vijf anderen bereikten via allerlei omwegen Engeland. De meesten via Gibraltar met behulp van vluchtroutes van het verzet.
Het gezelschap werd eerst ontvangen in gebouw De Rank en werd toegesproken door loco-burgemeester Johan Oordt. Deze schetste in het kort het Leven van Lancasterpiloot Les Knight. Daarna werd in het Middendorpshuis de Les Knight-tentoonstelling bezocht. Daarna ging het gezelschap per bus naar het monument aan de Janmansweg. Daar werd o.a. door de Canadese Lancasterveteraan Kenneth Sumner een herinnering geplaatst in de vorm van een kruisje met klaprozen, de zogenaamde poppies. De groep vertrok daarna naar de begraafplaats aan de Molenstraat, waar Les Knight begraven ligt. Het was de eerste keer dat Vera Newton het graf van Les Knight bezocht en zij legde hier een krans met de bekende klaprozen. Hier werd ook nog een Engels gedicht gelezen en een schoolklas bracht een lied ten gehore. Vervolgens werd in gebouw De Rank nog een lunch gebruikt. De groep was erg onder de indruk van de manier waarop in Den Ham wordt omgegaan met de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›