4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

St. Welzijn Twenterand werkt zeer effectief

· 312× bekeken

TWENTERAND - Het uurtarief, ook wel kostprijs per uur genoemd, ligt bij SWT beneden het landelijk gemiddelde.

In verhouding heeft SWT één van de laagste begrotingen in Nederland én de doorberekende huisvestingskosten (de huurbijdrage) zijn relatief hoog (1½ tot 2 keer). Onder meer deze conclusies kunnen getrokken worden naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek door Hordijk & Hordijk, een bedrijf die adviezen geeft aan organisaties op het gebied van met name het welzijnswerk.

Aanleiding voor het vergelijkend onderzoek was dat SWT wel eens wilde weten hoe men als welzijnsorganisatie qua tarief in de markt ligt ten opzichte van andere vergelijkbare organisaties in de rest van Nederland. Wat bleek: het landelijk gemiddelde ligt al sinds 2003 (brutokostprijs) op ± € 83,-- per uur. Sinds de fusie lag SWT iets boven dit gemiddelde, omdat er o.a. een directeur boven op het bestaande personeelsbestand kwam. In 2008 daalde de kostprijs en die zet nu in 2009 en 2010 door tot ver onder het gemiddelde, waarmee SWT een goedkope opdrachtnemer is. Overigens: de niet vergoede caokosten zijn buiten beschouwing gelaten en dus niet meegenomen in de kostprijsberekening. Evenals het extra huurdeel van Kulturhüs De Klaampe, want het is "subsidie waar voor een groot deel niet mee gewerkt kan worden."

Wat ook bleek uit onderzoek: er is door SWT nu teveel gesneden in de overhead, zeg maar kantoorpersoneel, waardoor het gevaar optreedt dat de kwaliteit en vervolgens de kwantiteit van het uitvoerend werk achteruit gaat. "Bezuinigen op overhead wordt door overheden vaak als eerste genoemd richting de organisaties, maar dat heeft een effect van slechts enkele jaren. Uitvoerend personeel heeft nu eenmaal behoefte aan bepaalde randvoorwaarden. Als de tijd daarvoor ontbreekt bij het overheadpersoneel, gaan werknemers het zelf doen. Maar men is daar niet voor opgeleid, dus dat levert kwalitatief te weinig op. Vervolgens gaat deze ureninzet ten koste van uitvoerende uren en dus de activiteiten. De lokale overheid komt dan met vragen bij de welzijnsorganisatie, want enkele activiteiten worden niet volgens afspraak uitgevoerd. En zo is de cirkel rond."

Veel lokale overheden betalen over het algemeen niet de bruto-kostprijs. Ook worden verwachte deelnemersbijdragen sterk overschat. Mensen willen wel betalen voor een activiteit, maar het moeten wel reële bedragen blijven. "Het is net als in de supermarkt". Te hoge bijdragen leiden ertoe dat mensen afhaken en de activiteit niet meer kostendekkend is. De combinatie van bovengenoemde zaken leidt vaak tot gespannen verhoudingen met de lokale overheid, want er moet eens in de zoveel jaar weer geld bij.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›