4°C
Bewolkt

Agenda

Iedere week zijn er tal van activiteiten in en rondom de gemeente Twenterand. Hieronder vindt u alle aankomende evenementen op een rij. Heeft u een activiteit die u hier graag vermeld zou willen zien? Stuur dan een e-mail naar info@deltafm.nl of neem contact met ons op.

« Terug naar overzicht

Tentoonstelling schilderijen Bernard Jaspers Faijer

{image_text}

137× bekeken

VRIEZENVEEN - In september is in de Leeszaal van Bibliotheek Vriezenveen een tentoonstelling te zien van schilderijen van Bernard Jaspers Faijer (1903-1979). Hij schilderde de geschiedenis en gebruiken van Vriezenveen.

3 september 1903 werd Bernard als boerenzoon geboren. De Vriezenvener groeide uit tot een vermaard dorpsschilder, die in zijn schilderijen de Vriezenveense geschiedenis en gebruiken laat voortleven.
Als kind vermaakte Bernard zich veel met muziek, speelde mondharmonica en trekharmonica. Zijn tekentalent viel op de lagere school al op. Bernard werd opvolger op de boerderij.

Bernards interesse voor schilderen werd gewekt door zoon Jan, die zich wilde ontwikkelen in het tekenwerk. Op een avond toen iedereen naar bed was, pakte Bernard een potlood en een oud schrift en begon aan een verhaal met tekeningen van een muizenfamilie. Later in 1946 had zoon Jan zijn schildersezel met palet verf en doek laten staan. Bernard pakte het materiaal en begon te schilderen. De kunstschilder Bernard Jaspers Faijer was geboren.

Voor zijn 42ste jaar had Bernard misschien nog nooit een schildersezel gezien. Hoeveel schilderijen hij heeft gemaakt, is niet precies na te gaan. Bernard voelde zich gedreven om de Vriezenveense historie en gebruiken op doek vast te leggen. Niet geremd door wetten van anatomie wist hij de Vriezenveense tradities, gebruiken en humor voor het nageslacht te vereeuwigen.

Jaspers Faijer overleed in 1979. Zijn laatste schilderij staat op zijn schildersezel in het Historisch Museum Vriezenveen. Vele honderden hangen er nog altijd in dorp en land bij mensen, die in deze schilderijen een stukje van het "oale Vjenne" herkennen.

soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›
13080208_dee098a3d4_o.jpeg

De complete agenda van Twenterand

Met de agenda hoef je niets meer te missen. Alle evenementen voor de komende weken vind je hier.

Bekijk de agenda ›