4°C
Bewolkt

Agenda

Iedere week zijn er tal van activiteiten in en rondom de gemeente Twenterand. Hieronder vindt u alle aankomende evenementen op een rij. Heeft u een activiteit die u hier graag vermeld zou willen zien? Stuur dan een e-mail naar info@deltafm.nl of neem contact met ons op.

« Terug naar overzicht

“Het verzet kraakt”, expositie te Vriezenveen

{image_text}

1309× bekeken

VRIEZENVEEN - Derk Smoes uit Vriezenveen was de leider van de knokploeg die in november 1944 een bedrag van fl 46.000.000,= buitmaakte bij de Nederlandse bank in Almelo. De grootste bankroof ooit, en bedoeld voor de stakingskas van de spoorwegmensen die ondergedoken zaten.
Deze daad van verzetsmensen in oorlogstijd wordt in het Historisch Museum Vriezenveen herdacht met een expositie die te zien is tot en met 26 augustus. Op zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur en verder op de normale openingstijden van het museum, te weten dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Persoonlijke spullen van Derk Smoes zijn te zien, ondersteund met foto’s, krantenknipsels, powerpoint presentaties en de film Civil Courage. Ook het Kruis van Verdienste dat Derk Smoes ontving is aanwezig en het briefje dat hij uit de trein gooide toen hij werd afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Met dank aan de familie Smoes die deze persoonlijke spullen beschikbaar heeft gesteld. Wonderlijk dat zo’n groot bedrag is buitgemaakt, maar de knokploeg wist niet dat precies op het moment dat ze toesloegen er een giga-geldtransport onderweg was naar Duitsland. In de kluis in Almelo lag die nacht zelfs fl. 96.000.000,= . Dat konden ze echter niet meenemen omdat de vrachtwagen die ze bij zich hadden te klein was. Helaas, en door stom toeval, kwamen de Duitsers na 14 dagen op het spoor van het geld dat inmiddels in een hooiberg in Daarlerveen lag. De meeste deelnemers aan de bankroof konden daardoor gearresteerd worden.

Op het Historisch Museum Vriezenveen kunt u vanaf 5 mei het hele verhaal zien. Ook historische verenigingen uit andere plaatsen waar leden van de knokploeg vandaan kwamen doen mee met een expositie.

soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›
13080208_dee098a3d4_o.jpeg

De complete agenda van Twenterand

Met de agenda hoef je niets meer te missen. Alle evenementen voor de komende weken vind je hier.

Bekijk de agenda ›