4°C
Bewolkt

Agenda

Iedere week zijn er tal van activiteiten in en rondom de gemeente Twenterand. Hieronder vindt u alle aankomende evenementen op een rij. Heeft u een activiteit die u hier graag vermeld zou willen zien? Stuur dan een e-mail naar info@deltafm.nl of neem contact met ons op.

« Terug naar overzicht

Boerenmarkt Vriezenveen belooft gezellig spektakel te worden

{image_text}

131× bekeken

VRIEZENVEEN - Al vakantie of plannen aan het maken? Hou dan in ieder geval een plekje vrij op de kalender voor de Boerenmarkt in Vriezenveen. De derde woensdag in de bouwvakvakantie, dit jaar dus op woensdag 22 augustus, wordt het weer super gezellig in Vriezenveen. Een prominente plek is gereserveerd voor de kinderrommelmarkt. Kinderen hoeven zich niet vooraf op te geven, maar kunnen ’s morgens een plekje uitzoeken. Voor 5 euro mogen ze hun spulletjes verkopen.
De Veemarkt is als vanouds weer het domein van de paardenmarkt. De oude trekkers zijn natuurlijk aanwezig, veel kramen op de braderie, de wekelijkse warenmarkt en dat allemaal gelardeerd met muziek.
Dit jaar heeft men de Stroatklinkers uit het Groninger land uitgenodigd. Ze zijn al jaren op elkaar ingespeeld en stralen dat men hun muziek ook uit. Zij treden een aantal keren op en doen dat op het Tilanusplein. De Boerenmarkt duurt dit jaar tot 13.00 uur.

De jaarlijkse Boerenmarkt (ooit begonnen als ‘Turfdag’) wordt voor de 30e keer gehouden in Vriezenveen. Op woensdag 22 augustus presenteert de plaatselijke boerenstand zich traditiegetrouw in de laatste week van de bouwvakvakantie door het gehele centrum. Ook op de oude veemarkt zijn de leuke handelstaferelen van weleer te zien. En behalve de vele verkoopkramen is er in het omliggende gebied een grote kinderrommelmarkt. Muziek is er natuurlijk ook. Op uitnodiging van Theater Turf komt de Groningse Bluegrassband ‘De Stroatklinkers’ naar Vriezenveen voor een optreden op het Tilanusplein. De in de noordelijke provincies populaire band presenteert zeer afwisselende muziek: van bluegrass tot een perfecte imitatie van Johnny Cash (Adrian Farmer). Maar ook luisterliedjes staan op het brede repertoire als ‘Streets of London’, “Land van Maas en Waal’ en muziek van de overleden Groningse populaire zanger Ede Staal. Maar dan op de ‘Stroatklinkersmanier’. Dit alles met humor aaneengepraat door gitarist Bob Heidema, eveneens schrijver van veel liedteksten.

De muziekgroep De Stroatklinkers is ontstaan na een optreden in 1990 in een destijds Groningstalig radioprogramma van RTV Noord. De band was speciaal voor deze gelegenheid samengesteld. Voor de muziek in dit programma werd het Groningse dialect gemixt met de zogenaamde bluegrass-muziek, een muziekstijl die ontstaan is uit Ierse en Schotse muziek, vermengd met muziek uit de slavenarbeid.
Het radio-optreden was een enorm succes en de algemene opinie was: jammer om het slechts bij een eenmalig gebeuren te laten. Dat vonden de muzikanten zelf ook en ze besloten om door te gaan. De muziekgroep koos voor de naam ‘De Stroatklinkers’ en vanaf die tijd konden zij zo’n 80 optredens per jaar in de agenda noteren.

De bezetting bestond al vanaf het begin uit Bob Heidema (gitaar), Adrian Farmer (banjo, dobro, gitaar), Harry Jansen (mandoline, viool, banjo), Henk Bloupot, (accordeon, mondharmonica, ukelele, percussie) en Frank Heidema (bassist). De bandleden zingen allemaal, waarbij er zelfs een indrukwekkend a capellalied op het repertoire staat. Een paar wijzigingen vonden er in de loop der jaren plaats: bassist Frank Heidema vertrok en de van oorsprong Engelse Adrian Farmer deed in 1998 een uitstapje naar Engeland en Amerika om daar muziek te maken. Hij werd vervangen door de eveneens uitstekende banjospeelster Johanna Hamstra.

Toen Johanna in 2006 besloot te stoppen met optredens, kon Adrian -die intussen terug was in Nederland- de leeggevallen plek weer innemen.
Behalve een talentvolle muzikant is Adrian Farmer tevens een begaafd gitaarbouwer. Inmiddels heeft hij instrumenten gemaakt voor bekende muzikanten als John Paul Jones (bassist Led Zeppelin), Ilse de Lange, Cor Mutsers en natuurlijk de Stroatklinkers zelf. Onlangs nog werd zijn werk geprezen in het muziekblad Guitar Plus.

Bassist Frank verliet de groep in 2013 en daarvoor in de plaats kwam Bert Veldkamp, (basgitaar, contrabas). Veldkamp heeft een behoorlijke staat van dienst en heeft onder meer een aantal jaren gespeeld in de symfonische rockgroep Kayak en in Ekseption.
De andere muzikanten hebben eveneens veel ervaring opgedaan in diverse andere bands met verschillende muziekstijlen, variërend van o.a. Top 40 tot blues.
Kortom een doorgewinterde band die de luisteraars ongetwijfeld zal verrassen.

In 2000 heeft de muziekgroep de 10 microfoons ingeruild voor 1 heel bijzondere en gevoelige microfoon. Doel was het statische podiumoptreden overboord te gooien, om er een levendige act met grappen en grollen van te maken als de muzikanten zich soms verdringen om bij de microfoon te komen. Zo wordt het ongetwijfeld een boeiend optreden tijdens de Boerenmarkt, waarbij mooie muziek en theater samengevoegd zijn.
De Stroatklinkers treden vanaf 10.00 uur een aantal keren op en er wordt gezorgd voor genoeg stoelen om er eens even lekker bij te gaan zitten om te genieten.

soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›
13080208_dee098a3d4_o.jpeg

De complete agenda van Twenterand

Met de agenda hoef je niets meer te missen. Alle evenementen voor de komende weken vind je hier.

Bekijk de agenda ›